Ne dozvoli da ti istina stane na put ka dobroj priči

Novinarstvo je u Srbiji odavno u provaliji čije se dno ne nazire, to svi znamo, ali nas nekako domaći mediji uvek iznenade. Najnoviji primer je “prenošenje” teksta o Novaku Đokovići i Rodžeru Federeru iz holandske štampe.


Dok su Kurir i Blic, perjanice srpskog žutila i sunovrata profesije (doduše, konkurencija im sve bolje parira), tekst holandske novinarke Nicole Lucas, objavljen u listu Trouw, iskasapili na mrtvo ime izvlačeći iz konkteksta delove za koje su procenili da će im doneti klikove, portal Peščanik preveo je integralnu verziju teksta i objavio ga bez ikakvih interpretacija i intervencija. Čist prevod. 

Razlika je drastična. Blicovu verziju možete pogledati ovde, dok prevod integralnog teksta možete videti na ovom linku.

Svi znamo da su čitanost i broj klikova prvi i poslednji parametri kojima se mediji vode u svom radu. Svi znamo da su spremni da izvrnu priču onako kako misle da će biti čitanija i da se vode legendarnom frazom “Ne dozvoli da ti istina stane na put ka dobroj priči”.

Mi koji taj isti posao radimo malo drugačije i koji smo naučeni etičkom novinarstvu, kao i svi oni koji kritički čitaju medije, ne mogu a da se ne zapitaju, recimo, da li je raspirivanje mržnje izvrtanjem tuđeg pisanja vredno klikova i čitanosti?

Da li se ti mediji, od kojih se mnogi busaju u grudi kako su demokratični, napredni i proevropski, stide kada koriste najgore stereotipe kako bi potpirili ono najgore u čitaocima ne bi li namakli još koji baner na sajt? Da li su svesni da zapravo ne rade ništa suštinski drugačije od mračne ratnohuškačke propagande devedesetih, kada su srpski (i ne samo srpski) mediji svake večeri u najudarnijem terminu targetirali mete na suprotnoj strani?

Jer, svi oni koji izvrtanjem priče i vađenjem iz konteksta konstruišu priče sračunate na buđenje mržnje kod čitalaca su tipični huškači. Samo što ovog puta na neprijatelja neće krenuti tenk nego će hiljade poruka mržnje obasuti, recimo, Twitter nalog autorke teksta, koja, zaključiće to svako ko bude pročitao integralni tekst, nije imala nikakvu lošu nameru niti želju da nekoga uvredi svojim tekstom.

Da li ti mediji znaju da tom istom Novaku ovakvim svojim postupcima prave više štete nego koristi? Ti koji sada, u ovom trenutku, pljuju novinarku ne znajući koliko je njen tekst zapravo izbalansiran i ima poruku, potvrđuju loše stereotipe koji u svetu vladaju o Srbima, a koje je taj isti Đoković nebrojeno puta rušio i radio na tome da ih promeni.

Domaći mediji, međutim, zarad klikova svako malo se dobro potrude da unište sve što pozitivno što Novak uradi. U ovom slučaju huškajući pogrešnim informacijama masu zarad šake klikova.

I džaba im onda što će mu se već sutradan šlihtati bombastičnim naslovima o njegovim pobedama, jer su štetu već napravili. Bombastične naslove videće samo ljudi u Srbiji, a pljuvanje i mržnju na koje su nahuškali svoje čitaoce videće ceo svet.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *