Slika i prilika jednog “novinara”

Siledžijsko i primitivno ponašanje nikada u Srbiji nije bilo u deficitu, ali to posebnu težinu dobija kada akter bude neko ko se izdaje za novinara, odnosno urednika.

Urednik portala Telegraf Aleksandar Jovanović junački se istakao napadom na trenera Partizana Duška Vujoševića, gađajući ga loptom. Jovanović, koji je već poznat po sličnim ispadima i agresivnom ponašanju, ponovo je zablistao, ovog puta pred publikom većom nego ikada.

Tokom prekida nastalog na košarkaškoj utakmici Crvena Zvezda – Partizan, Jovanović je ušao na teren i fizički napao trenera Partizana, nateravši većinu novinara u Srbiji da se postide iako sami nikada nisu niti bi napravili nešto slično.

Dozvoljavam sebi da govorim u tuđe ime jer se ne sećam kada je neki kolega imao ovakav siledžijski ispad. Moguće je da je Jovanović sa „Farme“, u kojoj je pre nekoliko godina učestvovao, agendu poneo napolje i procenio da je parket „Pionira“ pravo mesto za demonstraciju primitivizma, ali se nadam da će obični ljudi koji svakodnevno konzumiraju medijske sadržaje razumeti da Jovanović nije novinar. On je „novinar“.

U izvinjenju objavljenom na sajtu Telegrafa, popularni Sale nam je objasnio da on to, međutim, nije uradio u svojstvu novinara.

„Napominjem da na utakmici nisam bio ni kao novinar, ni kao urednik, niti kao učesnik bilo kakvih rijaliti programa, što je sada brojnim kolegama više nego zanimljivo da napomenu u pokušajima da me naprave još većim krivcem nego što jesam.“

Jer, sasvim je ok napasti trenera sportskog kluba kao običan gledalac, zar ne? Da li je to poruka?

Najpozitivnija stvar u celoj ovoj priči je to što je većina medija Jovanovića u izveštajima sa utakmice označila pravim terminom: „novinar“. Sa najvećim mogućim znacima navoda. I nadam se da će to biti trend i za sve buduće slične slučajeve.

Zašto? Zato što je ovo situacija kada se oni koji bi, bar po definiciji, trebalo da budu jedan od osnovnih socijalnih korektiva i kritikuju negativne pojave u društvu, sami pretvaraju u negativne pojave. Umesto da kritikuju bahatost i primitivizam, promovišu te „kvalitete“, a sutradan će se u svojim kolumnama sablažnjavati kako to, zaboga, klinci jedni drugima razbijaju glave bejzbolkama, siluju svoje vršnjakinje i policajcima guraju baklje u usta. Samo što sada znamo i odgovor na to, a on glasi: „Imali su od koga i da nauče“. 

Foto: MNPress

Komentari
  1. wladodragovic

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *