Srbija do Forest Gampa

Vest o tome da je Tom Henks podržao Srbiju u naporima da odbrani Kosovo, na dan kada se u Prištini slavi nezavisnost (17. februar), odjeknula je u srpskoj, nepravdom pogođenoj javnosti, poput bombe.

Oni oprezniji počeli su tu i tamo da proveravaju informaciju. Ali ne i srpski mediji. Njima nije manir da koriste čak ni Google i proveravaju podatke, čak ni kada isti potiču od krajnje sumnjivog izvora. U ovom slučaju, to je bio portal Pravda. Znate onaj portal koji redovno objavljuje priče o vanzemaljcima i teorijama zavera kojih bi se postidelo čak i „Treće oko“? Ali, to ovdašnjim, navodno ozbiljnim medijima, nije dovoljno. Blic, Press, Kurir, Radio televizija Vojvodina, FoNet, Na Dlanu, Alo!, Telegraf…najdalje su otišle tradicionalno patriotski nastrojene „Novosti“, koje su priču stavile na naslovnu stranu štampanog izdanja, kao i “renomirana” Politika, koja je priču takođe objavila na naslovnoj strani beogradskog izdanja.

A kako stoje stvari? Pa, da je iko od onih koji su objaviljivali ovu vest (namerno ih neću nazvati novinarima) koristio samo Google, shvatio bi da tu nešto nije u redu.

 ortodoks

No, krenimo redom. Evo originalne vesti (izvor: Pravda, ali ne mogu da tvrdim od koga su oni preuzeli vest i da li su uopšte; pominje se izvesni portal theorthodoxchurch.info).

„LOS ANĐELES-Čuvena holivudska zvezda, dvotruki dobitnik Oskara, glumac Tom Henks, neočekivano je stao na stranu Srba i u emisiji kablovske stanice „E“ rekao da je Kosovo oduvek bilo srpsko i da će biti jednog dana ponovo!

Henks je naime, govoreći o skorašnjem početku snimanja holivudskog spektakla o istorijatu nastanka Izraelske države u produkciji Stivena Spilberga a gde će igrati jednu od glavnih uloga, uporedio golgotu Jevreja sa stradanjem i patnjom kosovskih Srba.

-Jevreji su tokom Drugog svetskog rata pretrpeli pogrom holokausta a da ne govorim šta im se sve dešavalo stotinama godinama ranije. I pored svega toga nikada nisu gubili veru u svoje korene i da će vratiti svoju zemlju pa su se ceo jedan milenijum pozdravljali sa „Dogodine u Jerusalimu“. Sličan slučaj imamo i danas kada je reč o Kosovu. Tamo su nekada živeli Srbi, podizali manastire i imali svoje kraljeve a onda su došli Albanci i proterali Srbe. Krajem 20 veka na Srbe su padale i NATO bombe ali oni i dalje ne žele da priznaju da je Kosovo samostalna država i govore „Kosovo je Srbija“, poput Jevreja nekada koji su se na kraju ipak vratili u svoju zemlju, pa možda to bude slučaj i sa Srbima, rekao je Henks.

Tom Henks je inače poznat u Holivudu po svom interesovanju za istorijske teme, učestvovao je zajedno sa Spilbrgom i u dokumentarno-istorijskom filmu o Drugom svetskom ratu a važi za jednog od ne samo najboljih već i najobrazovanijih holivudskih glumaca.“

tom printskrin

Šta sve ovde nije u redu?

  1. Nigde nije moguće naći intervju sa televizije „E!“, na koji se Pravda poziva, ni na webu ni na sajtu pomenute televizije;
  2. Nije moguće naći nijedan globalno relevantan medij koji je objavio bilo šta iz navodnog intervjua; možda ne bi objavili deo priče o Kosovu, ali bi svakako objavili informacije o navodnom projektu koji Tom Henks treba da snima sa rediteljem Stivenom Spilbergom;
  3. Ne postoji ozbiljan i relevantan strani medij koji govori o projektu „History of the State of Israel“, koji Henks navodno treba da snimi sa Stivenom Spilbergom. To bi u showbiz svetu i svetskim medijima svakako bila velika vest;

Bez namere da isključim mogućnost da vest možda jeste tačna (i jedva čekam da me neko demantuje ako grešim), nemoguće je ne zapitati se kakvo nam onda sve netačno i tendenciozno đubre mediji svakodnevno plasiraju ako nešto ovako može da prođe?

A oni pojma nemaju šta se dešava...

A oni pojma nemaju šta se dešava…

Drugo, ako malo razmislimo, shvatićemo da je ovo zapravo jedna prilično komforna pozicija za domaće medije koji ne biraju sredstva da dođu do čitanosti.

  1. Pozoveš se na izvor (medij) u kojem niko verovatno ne zna ni da Srbija postoji (fensi holivudska E! televizija);
  2. Staviš reči u usta nekome ko takođe verovatno nema pojma da Srbija postoji (Tom Henks);
  3. Potkrepiš to dovoljno uverljivim backgroundom (priča o Jevrejima, Spilbergu i novom holivudskom projektu);

I to je to, završio si posao. Vest u trenucima pisanja ovog teksta kruži i po regionu, Srbija je, eto, pokazala da i nju neko podržava u celom galimatijasu oko Kosova, čisto da ne ispadnemo skroz jadni, tako da je cilj postignut.

Istina u domaćim medijima nikada nije bila na prvom mestu i služi uglavnom dnevno političkim ciljevima, kada je potrebno obnevideloj masi podići moral ili je ubediti u neku novu glupost.

U međuvremenu sam poslao mejl E! televiziji sa upitom da li je u skorije vreme rađen intervju sa Henksom, pa ako bude odgovora, okačiću ga naknadno.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *