Evropo, stidi se!

Građanin sam Srbije. Želim da živim u normalnoj, uređenoj zemlji, bez trzavica iz prošlosti i opterećivanjem onim što je bilo. Želim da gledam u budućnost. Ne zanimaju me nikakve ideologije.

Zanima me samo normalan život, da ne mrzimo jedni druge, da uživamo u tih nekoliko decenija života koje dobijemo, da napravimo nešto dobro, da ostavimo što manje gluposti iza sebe. Ne zanima me gde će to biti, da li u okviru jedne ili druge političko-ekonomske unije, ovog ili onog saveza i slično. Geografski smo u Evropi pa je i logično da težimo integracijama koje se na kontinentu dešavaju.

Danas je, međutim, oslobađanjem Markača i Gotovine ta Evropa pokazala kako tumači pravdu. Ok, videli smo i ranije koliko je Haški tribunal zapravo nepristrasan, ali ta nepristranost nikada nije ovoliko zabolela. Apsolutno mi nije jasno šta se to desilo u međuvremenu, kako su se to toliko drastično mogli promeniti dokazni materijal i okolnosti da se presude sa 18 i 24 godine zatvora potpuno anuliraju?!

Hag je danas uspeo ono što nikome u ovoj zemlji nije pošlo za rukom decenijama pa ni vekovima – UJEDINILI SU SE U STAVU I KONZERVATIVCI I LIBERALI I OBRAZOVAN I NEOBRAZOVAN I POLITIČAR I OBIČAN ČOVEK I ONI KOJI VOLE EU I ONI KOJI JE NE VOLE, SVI TI POLOVI SU SE DANAS SUDARILI U JEDNOJ TAČKI. Možda to zvuči dobro, ali nije.

I nema veze, prebolećemo. Nije tu problem. Problem je što je uništeno sve ono što je građeno poslednjih 12 godina u cilju normalizacije ovog društva, problem je što ovo može da pogorša odnose Srbije i Hrvatske koji su brižljivo „peglani“ tokom cele poslednje decenije i koje čak ni Vuk Jeremić nije uspeo da uništi. Vi ste to uspeli jednom presudom.

I to je ok. Sve će to jednog dana proći, ovako ili onako. Ko preživi pričaće. Svako ko ima imalo empatije prema stotinama hiljada proteranih ljudi (dakle ne ni SRBA, već LJUDI; TO SU LJUDI) danas treba da se oseti posramljeno i jadno. Ne samo građani Srbije. Poručeno je da je pravda pravda samo za određene, dok za neke druge važi njeno ružno naličje.

Ako je to princip koji Evropa promoviše, pitanje je ko će sutradan biti žrtva takve pravde. I ni to nema veze, na sve se čovek navikne.

Ali nemojte da nam pričate kako smo mi ovde neupodobljena stoka, kako ste vi definisali neke Bogom dane principe, pravila i civilizacijske standarde jer je upravo odluka koju ste danas doneli protiv svih civilizacijskih normi koje svaki normalan čovek rođenjem nosi u sebi. Mnogi će reći da ste ponizili ceo jedan narod. Ja kažem da ste uradili nešto mnogo gore: ponizili ste čoveka.

Komentari
  1. John val John

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *