300.000 razloga da omrznemo EPS i Čolu

Elektroprivreda Srbije će za Čoline diskove, koje će pokloniti redovnim platišama, iskeširati 300.000 evra. Time EPS želi da, kako su sami naveli, „razvija pozitivnu sliku u javnosti o sebi“, čime bi obezbedili pozitivne rezultate na duži rok.

Zanimljivo razmišljanje.

A da vidimo kako bi to EPS mogao stvarno da razvije pozitivnu sliku o sebi, pošto bacanje 300.000 evra, uz milionče na koliko već glasi ugovor potpisan sa Čolom pre par meseci, svakako nije način za to.

Prvo, gospoda iz EPS-a najpre bi trebalo da poslovanje dovedu bar na (pozitivnu) nulu, ako je već nemoguće da posluju sa dobitkom. Gubitak im nije stran, a potpuna je enigma kakvi to slepci (ili koliki lopovi) mogu da prave gubitke u kompaniji koja nema konkurenciju i koja drži praktično celo tržište. Vađenje na dugove građana i privrede prema EPS-u potpuno je deplasirano jer se cene struje konstantno podižu upravo kako bi se nadomestio taj „gubitak“, koji je direktna posledica nesposobnosti EPS-a da naplati potraživanja. Istovremeno, to glavonjama nije prepreka da isplaćuju sami sebi kojekakve bonuse „iz dobiti“. Kako se „gubitak“ pretvara u „dobitak“ kada je to potrebno, verovatno je jasno samo ukoliko imate elektroprivredni logičko-matematički rezon.

Drugo, da bi EPS mogao da stvori pozitivnu sliku o sebi, trebalo bi da pokaže da zaista brine o potrošačima, pa da, recimo, novac koji bezobrazno baca na samopromociju i promociju Zdravka Čolića utroši tako što bi potrošačima u zimskim mesecima omogućio popust u tom iznosu. Od takvih poteza boljeg marketinga nema, ali ovde nije reč i o marketingu ni o pozitivnom imidžu ni o brizi za potrošače već o beskrupuloznoj krađi i pranju para, o čerupanju zadružne kokoške, onako kako se to u Srbiji tradicionalno radi.

Treće, da bi EPS mogao da stvori pozitivnu sliku o sebi, trebalo bi da smisli nešto mnogo bolje od šatro ekskluzivnog DVD-ja Zdravka Čolića, koji će ionako posle petnaest dana da se dobija uz burek po pekarama i od kojeg će pristojan narod gledati da pobegne. Lično ću ga iskoristiti da podglavim neki klimavi nogar od astala ili ću da nasnimim neki gej pornić na novi DVD, pa ću lepo da ga pošaljem gospodi iz EPS-a, čisto da vide kako izgleda kada bude jeban onaj koji inače jebe. Jer, doći će momenat kada će i njih neko da naguzi obrazlažući to potrebom „stvaranja pozitivne slike o sebi“, isto kao što oni nama rade sad krijući se iza istog argumenta.

BREJKING APDEJT: Ceo aranžman je propao jer je Čola shvatio da neko pokušava da ga uvuče u mutne igre. Evo šta je Čolić rekao dnevnom listu Press:

“Ja sam još pre tri nedelje odustao od ove priče pošto je i tad bilo povike. Ne znam šta se dešavalo u međuvremenu, ali nisam potpisao nikakav ugovor s njima. Jedini interes koji sam imao bio je da koncert bude izdat u što većem tiražu jer je to dobro za reklamu i neke dalje poslove. Bez obzira što od toga nema zarade za mene. Pošto ima mnogo nedorečenosti, mislim da je najbolje da ga ne distribuiramo na ovakav način. Ne treba mi to da mi neko prebacuje da uzimam narodu pare. Tako da za sada ništa, a DVD je gotov, pa ćemo ga možda ponuditi nekoj privatnoj firmi”.

U međuvremenu, u EPS-u je sa funkcije smenjen i direktor Centra za odnose sa javnošću Momčilo Cebalović, koji inače važi za sivu eminenciju u ovom preduzteću, a za kojeg se sada vezuju različite “nelogičnosti” vezane za upravljanje novcem koji je u EPS-u izdvajan za marketing.

Pitam se samo kakvo li je to muljanje bilo kad u EPS-u nisu mogli da zažmure pred tim.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *