Drž’te Ratka!

Dakle, da sumiramo slučaj Ratka Mladića u poslednjih nedelju dana. Najpre je Vlada Srbije odlučila da nagradu za informacije o Ratku Mladiću sa milion evra poveća na deset miliona.


Potom je Ivica Dačić, prvi srpski pandur, najbolji među najboljima (ili bar najumilnije face), rekao da u Srbiji neće biti lova na ucenjene glave, da „ovo nije Divlji Zapad“ i da građani za deset miliona treba samo da daju validnu informaciju o skrivanju Ratka Mladića, ali ne i da ga ganjaju okolo naoružani praćkama, kalašnjikovima, zoljama, bazukama, Dart Vejder mačevima ili kako je ko čime već opskrbljen. Za taj deo su, kako je rekao Ivica, zadužene „bezbednosne strukture“ Srbije.

Rečeno-učinjeno. Ivica je već sutradan organizovao efikasnu, detaljnu i nadasve neuspešnu potragu za Mladićem i to na tri lokacije, jednoj u Aranđelovcu i dve u Beogradu. U Aranđelovcu su specijalci trkeljisali etno-selo na Bukulji, a u Beogradu restoran idiličnog naziva „Bajka“. Zajednički imenilac za ove lokacije je Goran Radivojević, vlasnik pomenutog restorana, koji je potom priveden i na informativni razgovor.

Ja sam siguran da Ivica i Vlada Srbije ceo ovaj cirkus nisu osmislili i izveli zato što glavni tužitelj mrskog Haškog tribunala Serž Bramerc početkom decembra treba da tom sudu podnese novi izveštaj o saradnji Srbije. Siguran sam da oni zaista žele da uhvate Ratka i time omoguće munjevit napredak Srbije na putu ka EU i vaspostavljanje Srbije na tron jedne od najvećih sila u Univerzumu. Nije Ivica džabe proglašen NajEvropljaninom onomad.

Sa druge strane, i ja sam, kao i većina ljudi u Srbiji, ovih dana razmišljao o onih deset miliona. Velike pare. Svašta bi s tim moglo da se uradi, ’nako, odokativno gledano. Na lotou premija nikad nije prešla tri i po, četiri miliona, dakle-sića. Pa sam razmišljao šta nam je činiti. A svi smo u istoj početnoj poziciji, to jest, o Ratkovom kretanju znamo koliko i o ponašanju prosečne posne sarme u bestežinskom prostoru, znači-ništa.

Sve u svemu, batalite popunjavanje loto listića i dajte se u potragu za Ratkom, kontam da su ipak veće šanse da provalite gde se on nalazi nego da nadmudrite kombinatoriku i ubodete sedmicu.

E, sad, postoji jedan mali problem, a to je vaše eventualno mišljenje o zaslugama generala koji je u bekstvu već godinama, što bi mogao biti opstruišući element. Ako smatrate da je general heroj, onda nastavite sa igranjem lotoa. Ako ipak mislite da je on tu napravio neke brljotine i da bi za to trebalo da odgovara pred nadležnim mesnim sudom, a pritom želite da spojite lepo i korisno, onda se opremite poput Bate Stojkovića u Balkanskom špijunu i počnite sa kvalifikovanom visokom špijunažom.

Pođite od svojih ukućana. Dede i babe su uvek sumnjivi. Uglavnom su na pogrešnoj strani (onoj suprotnoj od vaše) i čine sve sa namerom da vas unište, što bi rekao Radovan The Third. Ili osujete.

Velike su šanse da vaš deda zna nešto o Mladiću ili zna nekog drugog penzosa koji nešto zna o tome. Ionako se samo smucaju okolo i ispod oka osmatraju okolinu. A šta tek mogu da saznaju dok stoje u redovima u pošti, to ne smem ni da zamislim.

Komšiluk. Oni su zajebani. Kaže meni pre neki dan jedan komšija, opet matoriji doduše, kako u tom i tom stanu dva sprata ispod ima neki lik koji valja jeftino prazne „cedejove“, pa ako mi treba, da znam gde da se javim. Isto tako neko u zgradi bez problema može da valja i haške optuženike, narodna milicija je ovde ionako toliko nesposobna da možeš slona da im prošvercuješ ispred nosa, a kamoli jednog Ratka Mladića, naročito ako je promenio fizički izgled (a gotovo je sigurno da jeste).

Sad bi patriote rekle „Ooooo, izdajniče, gorećeš u paklu!“, a ja bih rekao da je patriotskiji čin isporučiti Mladića tamo gde treba, nego ga glorifikovati i kriti okolo, dok cela zemlja zbog toga tapka u mestu, ali ko mene pa pita. Evo daću u dobrotvorne svrhe milionče, da zajednica od tog Ratka vidi i neku realnu i opipljivu korist.

Gradski prevoz. Treba li da podsećam gde su organi uhvatili Radovana Karadžića? Vozila GSP-a predstavljaju Srbiju u malom. I to onu primitivniju. Dakle, pristojnog sveta ima vrlo malo, onih drugih ima mnogo, tačnije sasvim dovoljno da se još jedan Doktor Dabić sasvim lepo uklopi u taj praziluk kolorit i „Srbija do Tokija!“ estetiku kakvu furaju današnji momci iz Železnika, Rakovice, Bataje ili autonomne pokrajine Ča-Ča-Ča. Ratko tu ne da može lepo da se sakrije i obitava, već može na onoj harmonici na sredini autobusa i šator da podigne, prima goste i služi ih vodom, radžom i slatkom od šljiva.

Reklo bi se da je Ratko Mladić, sve u svemu, laka para. Treba samo da izbečite oči, načuljite uši, malo prošpijunirati, i deset miliona evra će doći u vaše ruke. Nemojte dozvoliti da vas neuspesi Ivice i njegovih marica obeshrabre. Lažu da ne mogu da ga uhvate. Mogu oni, ali se priča po čaršiji da Ratko daje više od deset miliona da ne bude uhvaćen. A vama je i deset miliona dovoljno, zar ne?

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *