Krv i karamele

Poslednjih nekoliko godina prisustvujemo svojevrsnom revivalu kojekakvih likova za koje smo mislili da su davno zaključani u najmračnijim hodnicima naše novije, još mračnije istorije, a ključevi bačeni u Atlantik.

Na političku, javnu i estradnu scenu ne vraćaju se samo oni koji su sprečeni smrću koja im se u međuvremenu desila.

Jedan od onih koji se u međuvremenu vratio je i Goran Stojićević Karamela, za neke zvezda, za neke šoumen, za mene crossdresser kojeg bi verovatno i tajlandske tranže prebile torbicama kada bi videle kako im bruka vrstu.

Kada sam prvi put na televiziji „BN“ video najnoviji Karamelin autorski izbljuvak, pardon, uradak pod nazivom „Preljubnici“, osetio sam transfer blama koji je jedno četiri puta veći od blama koji proizvode „Porodične tajne“ i „Luda kuća“ zajedno.

U ovoj emisiji se govori, je l’ te, o preljubnicima u vezama i brakovima. Reč je o detektivskim istragama nastalim, kako tvrde u produkciji, prema istinitim slučajevima, kada jedan od partnera posumnja da ga drugi vara. Agenti detektivske agencije „Protekta” tada stupaju na snagu i kreće praćenje kretanja osumnjičenog. Kada se dođe do dokaza, osoba koja se prijavila za šou ima priliku da prva sazna s kim je njen partner vara. Sledi obračun pred kamerama, jebanje mile majke, on njoj „Kurvo!“, ona njemu „Skote, kako si mogao?!“ i tako te stvari, znate već kako to ide.

Ok, nije Karamela izmislio (iako on tvrdi drugačije) treš format u kojem TV ekipa proganja šatro švalere i švalerke, inicira i sprečava njihove tuče u emisiji i katastrofalnom glumom i scenarijima kontaminira već ionako previše zagađen medijski prostor, ali mu se mora priznati da je dosegao neko novo dno u odnosu na koje se čak i klasični rijaliti programi mogu smatrati Skorsezeovim remek delima.

Nisam se mnogo iznenadio ni kada je ova vrhunska produkcija dospela na TV Pink. U prvi mah se, međutim, jesam iznenadio kada sam čuo da je emisija za vrlo kratko vreme dostigla enormnu gledanost. Iako se emituje u terminu (oko 22.30 ili kasnije) u kojem prosečan srpski TV konzument ili spava izmučen poslom ili i sam negde „radi radnju“ sa tuđim supružnikom jer svog više ne može očima da gleda, Karamela obara rekorde gledanosti.

Lično sam se, negde duboko intimno, nadao da je ovo suviše veliko smeće čak i za prosečnog srpskog gledaoca i gledateljku. I uprkos tome što sam se već mnogo puta prevario kada su u pitanju dometi na koje prosečan građanin ove zemlje može da se spusti, i dalje ne mogu da izbijem iz sebe taj ničim izazvani i potpuno neosnovani optimizam da ovaj narod može bolje.

A onda pomislim, „Pa, čekaj, bre, jebote, ovaj narod u 21. veku, 2012. godine, izlazi sa popovima da molitvama priziva kišu, ovaj narod juri HAARP antene maskirane u drveće po Rakovici, ovaj narod lovi sumnjive hemijske tragove na nebu i ti onda očekuješ da taj isti narod odjebe moronsku Karamelinu emisiju?“.

I osetim se strašno glupo zbog svojih očekivanja. I zato što krivim Karamelu.

Nije Karamela kriv što bolje od mene kapira prosečnog građanina Srbije i servira mu pomije na koje je ovaj navikao. Nije Karamela kriv što su nam životi toliko usrani da moramo da gledamo tuđe drame i nesreće da bismo se osetili živima i srećnima što se sve to ne dešava nama. Karamela je samo jedan od onih koji je na vreme bolje od ostalih naučio da pliva u govnima, pa svoje časove plivanja danas dobro naplaćuje. Mislim, ne znači to da je Karamela dobar lik, daleko od toga, ali on je samo jedna od posledica nas samih. Ne baš svih nas, ali većine svakako.

Pitam se samo šta je sledeće. Pevač Pearl Jama Edi Veder je u jednom intervjuu, pričajući o tome šta publika na koncertima želi, konstatovao da se publika vrlo brzo zasiti uobičajenog šoua, do granice kada je jedino može zadovoljiti – krv.

„U tom slučaju, ti možeš da joj daš i krv, ali i to je ograničenog roka trajanja. Možeš da održiš četiri koncerta, gde će na svakom koncertu da ti bude otkinut po jedan ud, i eventualno peti koncert, ako neko iz benda pristane da ti otkine glavu. Ali, šta posle?“

Mi se za sada još ne pitamo šta posle. Valjda smo suviše zauzeti traženjem žrtve koja će dati krv.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *