Striptiz licemerja

O, ti, pravi mačo srpski sine, nemoj da si glup. Potpuno je isto kada žene gledaju „Čipendejlse“ i kada ti odeš na striptiz u neki klub. U stvari, nije. Žene kada gledaju, bar se odluče za vrhunski kvalitet, za razliku od tebe koji gledaš “kvalitete”ilegalnih klubova Ripnja i Ibarske magistrale.

Gledam sve te moralno savršene likove koji na informativnim portalima kako ostavljaju stotine i hiljade komentara na reportažama o nastupu muške striptiz grupe „Čipendejls“. Pritislo to i nebo i zemlju, sve pršti od prinicipa („To je ta emancipacija. Ne bi mi se žena vratila više kući kad bi otišla da gleda ovo!“), dušebrižništva prema mladim naraštajima („Da li biste odveli maloletnu ćerku da ovo gleda?!“) i nadasve duplih aršina („Drugo je kad odvedeš sina na striptiz, to je deo seksualnog razvoja!“).

I sad tu meni nije jasno kako se to, u moralnom smislu, muški striptiz razlikuje od ženskog. I kako to žena ispadne kurva kako god okreneš, bilo da igra oko šipke ili sedi u publici?

Ok, znamo kakvi smo ovde na Balkanu. Još se nismo oslobodili kojekakvih predsrasuda i patrijarhalnih obrazaca ponašanja i percepcije sveta oko sebe, ali mi nekako to i nije opravdanje koje „pije vodu“.

striptiz

Ali dodamo li tome i sujetu, stvari polako dolaze na svoje mesto. Nije lako prihvatiti činjenicu da tvoja žena ide da vrišti za nekim nabildovanim, nauljenim magarcima i baca na njih brushalter i gaćice, zar ne? Nije lako prihvatiti činjenicu da je posle „Čipendejlsa“ došla sva napaljena i zaskočila te prvi put u poslednjih pet godina braka. Nije lako prihvatiti činjenicu da je dovoljno da jedna grupa nabildovanih, nauljenih magaraca par puta zavrti kukovima i razotkrije kolika si, zapravo, nula kao muškarac.

Zato je, na kraju krajeva, mnogo lakše zauzeti šovinističko-mačističku busiju i lažno moralisati u pokušaju da kako-tako na gomili održiš svoju klimavu kontradiktornu argumentaciju, nego priznati gore navedene činjenice i uraditi bar nešto da to promeniš. Suština je – strah od promene i izazova. Ne da nisi kadar da napraviš promenu, kakva god da je, nego nemaš muda čak ni da misliš u tom pravcu. Jer, da si muškarčina, tvoja partnerka verovatno ne bi ni imala potrebe da ide da gleda stripere, je l’ te.

Da zaključimo, možda se muški i ženski striptiz, kako tvrdiš, suštinski i razlikuju, ali je lažno moralisanje jednako glupo u kojoj god prilici da ga upotrebiš.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *